שיטות טיפול







דיקור סיני
דיקור סיני (אקופונקטורה; מלטינית: acus = מחט, pungere = לדקור) היא שיטה שמטרתה לאזן את זרימת האנרגיה (צ'י) בגוף המטופל, באמצעות החדרת מחטים אל נקודות דיקור הנמצאות, כביכול, על "צינורות" שהם מעין מסלולים (מרידיאנים) בהם זורמת האנרגיה. ישנן בגוף כ- 365 נקודות דיקור, המפוזרות על פני רשת מסלולים המקיפה את הגוף כולו. נקודות הדיקור הסיני הן מעין נקודות ציון מרכזיות במסלולי זרימת הצ'י.
ישנם 12 מסלולים, לכל מסלול מספר שונה של נקודות דיקור וכל מסלול מקושר לאיבר פנימי אחר. בנוסף למרידיאנים הראשיים, יש 8 מרידיאנים מיוחדים הקשורים לפונקציות עמוקות יותר. כל נקודת דיקור מניעה ומזרימה אנרגיה במסלול שעליו היא קבועה.
המטפל בוחר את נקודות הדיקור בזמן הטיפול בהתאם לאבחנה מדויקת של המטופל, הבעיה שממנה הוא סובל ומצבו הבריאותי הכללי.
הדיקור עצמו לרוב אינו כואב כלל, מפני שהמחטים דקות במיוחד.
מוקסה
מוקסה היא מילה ביפנית שמשמעותה צמח לבעירה. מכינים אותה מצמח הלענה והיא משמשת כשיטת חימום ברפואה הסינית. היא יכולה לעמוד כטיפול בפני עצמו או כתוספת לשיטות טיפול אחרות (בעיקר עם דיקור סיני). החימום מתקבל על ידי שרפת צמח הלענה ברמות עיבוד שונות, על פי האפקט הרצוי. ישנן צורות רבות לשימוש במוקסה. הידועה מכולן היא שימוש ב"מוקסה סטיק" – נייר אורז שמולא בתערובת של עלי לענה טחונים ביחד עם סיבי כותנה. ניתן גם לשים את התערובת ישירות על האזור הרצוי.
כוסות רוח
שיטת הטיפול בכוסות רוח מוכרת מתקופות קדומות מאוד באזורים שונים בעולם, ומהווה חלק בלתי נפרד מהרפואה הסינית.
הן יעילות למגוון של מחלות כגון: כאבים ומתיחות בשרירים, כאבי גב, צוואר תפוס, דלקת פרקים וכאבי מפרקים, סטרס ולחץ, חולשה כללית, הפרעות בדרכי הנשימה כגון : אסטמה, שיעול, נזלת ושפעת בשלב הראשוני שלה.
הסבתות מכירות היטב את יתרונות הטיפול בשיטה זו.
כוסות רוח עשויות מזכוכית או מפלסטיק בעלי שוליים רחבים כדי למנוע שריטות.
את כוסות הרוח מצמידים למקום הרצוי בגוף ויוצרים ואקום בהתאם לעוצמה הנדרשת למטופל.
מטרת הטיפול בכוסות רוח היא ליצור זרימה של דם ו/או אנרגיה לאזור הבעייתי ובכך לגרום לתגובת ריפוי מהירה.
אחד מיתרונות הטיפול בעזרת כוסות רוח הוא תוצאה מיידית,, כבר בסיום הטיפול המטופל מרגיש הקלה משמעותית בתסמינים.
יתרון נוסף הוא שאין צורך בסדרת טיפולים ארוכה, לרוב טיפול אחד או שניים מספיקים בשלב האקוטי.
לאנשים הסובלים מכאב כרוני מומלץ אחת לכמה זמן לבצע טיפול מניעה.
לאחר כל טיפול כוסות הרוח מחוטאות היטב.
צמחי מרפא סיניים
השימוש בצמחי מרפא סיניים קיים מזה אלפי שנים ומוכר כתרופה הקדומה מאוד לטיפול במחלות.
צמחי מרפא מיועדים לטפל במגוון רחב של בעיות :כאבי ראש, אלרגיות, אסטמה, מערכת העיכול, עייפות, הפרעות שינה, חרדות ועוד.
קיימים אלפי מינים של צמחי מרפא (צמחים, חומרים מעולם החי ומינרלים), כאשר לרוב מערבבים מספר צמחי מרפא ביחד להכנת פורמולה המתאימה למטופל באופן אישי. לפני השימוש בהם עוברים צמחי המרפא תהליך של מיצוי הפוטנציאל על מנת להגדיל את יכולות הריפוי שלהם.
צמחי מרפא סיניים הם טיפול בפני עצמו אך פעמים רבות משולבים בטיפול עם דיקור כהשלמה תרופתית לטיפול.
ייעוץ תזונתי לפי עקרונות הרפואה הסינית
לפי הרפואה הסינית מחלות רבות עלולות להיגרם מתזונה לקויה.
התזונה המודרנית מחלקת את המזון לחלבונים, שומנים, פחמימות, ויטמינים ומינרלים, טבלת מזונות וסך קלוריות.
התזונה הסינית שמה דגש על אנרגיית המזון שבאה לידי ביטוי בטמפרטורה (חם, קר, ניייטרלי), בטעם (מתוק, מר, חריף, חמוץ, מלוח), בתנועת האנרגטית שהמזון יוצר בגוף (למעלה, למטה, פנימה, החוצה), באיברים המושפעים ובאיכות המזון.
במקרים מסוימים התזונה הסינית היא חלק בלתי נפרד מתוכנית הטיפול.
תזונה סינית ותזונה בכלל משתנה בהתאם לגיל, מין, פתולוגיה (מחלה), עונה בשנה וגורמים רבים נוספים ומותאמת באופן אישי לכל מטופל לאחר תשאול מעמיק ותוך תיאום והתחשבות בצרכיו.
המלצות תזונתיות המשתלבות בתזונה הכללית, וכוללות את כל קבוצות המזון, חליטה של צמחים, תבלינים ותוספי תזונה. מטרת ההמלצות היא לשפר את מהלך הריפוי ואת איכות החיים.
דיקור אוזן (אוריקולותרפיה)
המקור לדיקור אוזן הוא ברפואה הסינית, אך רופא צרפתי בשם ד"ר פול נוג'ה חקר בנושא דיקור האוזן בשנות החמישים, ומצא כי האוזן מקבילה לצורת עובר הפוך, ומשקפת את כל האיברים הקיימים במערכת הגוף של האדם, ולכן הטיפול בה יכול להועיל לבעיות שונות.
דיקור באוזן פועל על גירוי החלק החיצוני של האוזן – האפרכסת. הוכח כי האוזן החיצונית קשורה למערכת העצבים של האדם, ומקושרת למוח ולאיברים נוספים באמצעות החיבור שלה למערכת העצבית, ולכן גירוי של נקודות דיקור באוזן פועל ישירות על האיברים הקשורים. דיקור באוזן עשוי להיות יעיל בטיפול: כאבי גב, מיגרנה וכאב ראש, דלקת מפרקים, כאב כרוני, בעיות עיכול, חילוף חומרים, הזעת יתר, הפרעות בדרכי הנשימה, השמנת יתר, מתח, דיכאון, הפרעות בשינה, בעיות קשב וריכוז, יתר לחץ דם,.
ההבדל בין דיקור סיני לאוריקולותרפיה הוא שהדיקור הסיני עובד על כל הגוף, לפי מפת מרידיאנים, ואילו הדיקור באוזן (אוריקולותרפיה) פועל על נקודות גירוי של המערכת העצבים.